2010. szeptember 27., hétfő

Szerelmesek...

Otthon az egyik nap Dani fiam két szerelmeskedő csigára hívta fel a figyelmem.
A téma (és az alany...) sikamlós, de még közelről nem láttam ilyet, a képekből kettőt szeretnék megmutatni.Amit nem árt tudni az eseményről (www.geographic.hu  Szöveg: Pesthy Gábor):

"A csigák ivarszervei a nyakukon helyezkednek el, közvetlenül a szemnyél mögött. Már ez is elég bizarr, de most jön a java! A csigák hermafroditák, azaz mind női, mind hímivarszerveik vannak, de önmegtermékenyítésre nem hajlandók.
Mielőtt két csiga párzani kezdene, egymásba lőnek egy-egy kalciumtűt, az ún. Ámor nyilát. Korábban azt gondolták, hogy ezek a hegyes nyilak egyfajta táplálkozási ajándékok, mint egy doboz bonbon. A tudósok azonban ma már azt gyanítják, hogy a nyílon lévő nyálka egyszerűen lehetővé teszi, hogy a csiga több spermát raktározzon az ivarszervében.
A megcélzott csiga azonban nem örül ennek az „ajándéknak”. Sőt, a csigák párzáskor lökdösődnek egymással, nemcsak azért, hogy jobb „lövőhelyzetbe” jussanak, hanem azért, hogy elkerüljék a másik nyilát. Ezután maga a párzás már viszonylag gyorsan lezajlik."

Nincsenek megjegyzések: