2010. szeptember 15., szerda

Tóth Zsuzsa képei kapcsán

Gyöngyösön nyitottam meg Tóth Zsuzsa kiállítását, ahol az MMK-ban szeptember végéig olyan képeket láthatunk, amelyek elvarázsolják a nézőt színeivel, fényeivel, érzékeny pillanataival.
Ide másolok egy részletet a köszöntőből:

"Rögtön felmerül a kérdés: mit tud Tóth Zsuzsa, amit más, vele egyidőben kezdők nem annyira?
Annyit elöljáróban, ami  a képek megtekintése után nyilvánvalóvá válik, hogy a legtöbb képen közelképeket láthatunk az élővilágról vagyis apróságokat lehet látni nagyban.
Ez az a világ, ami sok  kezdő fotós  számára jelenti az első rácsodálkozást: hogy ez ilyen valójában? Ilyen ismeretlen, ilyen szép, ilyen szokatlan? Olyan életbe kapunk bepillantást, amit nem ismerünk, annak ellenére, hogy azon a szinten zajlik, ahol mi is élünk, valahol a talaj és 2 m magasság között.  Mégis ez a párhuzamos élet rejtve marad előttünk, addig, amíg szorgalmas, tehetséges és nyughatatlan emberek nem tárják elénk ennek az életnek a pillanatait, résztvevőit, környezetét.
Mi lehet az ok, ami ebbe a kiváló mezőnybe Tóth Zsuzsát beemelte, mik azok a jellegzetességek, amelyek megkülönböztetik a többi kiválótól?
A válasz nem egyszerű.  A képeket végignézve,  én úgy gondolom, hogy két dolog lehet emögött. Az egyik valamilyen ösztönös női megérzés, egy esztétikai intelligencia, egy hatodik  érzék, ami segíti abban,  hogyan hangolja össze a képen lévő színeket egymással, milyen hátteret válasszon ki  a témához, hogyan varázsolja el a nézőt egy új látvánnyal.
A másik dolog a fény nagyszerű kezelése Tóth Zsuzsa képein. Itt valójában nem találunk kontraszttalan, mélabús, kedvetlen képeket, földszíneket vagy divatos elszíneződéseket. Itt a fény hozza az erős színeket és a mély árnyékokat is vagy csak egyszerűen beterít bennünket. A hajnali órák harmatja rárakódva a növényekre, állatokra a felkelő nap sugarai által megfestve, olyan hátteret tud biztosítani, amit hétköznapi szem keveset láthat. A fotós pedig tovább csavarva a gondolatot, ezeket a fényeket sokszor nem primer módon, hanem háttérként használja fel, amelyek az objektívek, blendék fényszóródási tulajdonságait felhasználva nagyon változatos formában jelennek meg a képeken.
Végeredményben, az itt látható kiállításon főleg  cseppeket és pókhálót és lepkéket látunk sok változatban. Nem unalmas ez?
Úgy gondolom, hogy semmiképpen sem. Pontosan ez bizonyítja, hogy egy növény, állat, egy jelenség milyen sokféleképpen mutatható be élvezetesen, látványosan, izgalmasan."

Tóth Zsuzsa weblapja: http://tothzsu.hu/main.php?mode=galeria

Nincsenek megjegyzések: