2011. április 29., péntek

Mérában jártam

Régen írtam ide, mert hát nem is nagyon fotóztam a télen... A katalizátor egy erdélyi kétnapos utazás volt, a kalotaszegi Mérába, ahová most pesti ismerősökkel mentünk juhmérésre. Az alkalom most kivételesen egybeesett Húsvéttal, így ritka lehetőség nyílt arra, hogy bepillanthassunk egy szokás és egy ünnep megélésébe, most, 2011-ben.
Amit tudni kell a szokásról, hogy ilyenkor a tavasszal először közösen kihajtott juhokat fejik meg, aminek mennyisége alapján kapják egészen őszig a tejet. A behajtás nagy éneklés és termékenységvarázsló öntözködések közepette zajlik, a fejés után este zenés, táncos mulatság van, ahol a férfiak "erőssen múlatnak".





Húsvét a három nagy ünnep egyike, melyeken nem is olyan régen még három napos tánc volt. Az első napján (vasárnap) mentünk el az istentiszteletre, ahol úrvacsoraosztás is volt. Aki nem volt még református templomban, annak szokatlan lehet az elrendezés és a sajátos ülésrend. Az itt készült képekből mutatok be néhányat.








1 megjegyzés:

Juli írta...

Csodálatos világ - csodálatos képek! A lányok a templomban napfénnyel...! Ajándék látni, tapasztalni az életnek ezeket a "nyomait" is. Köszönöm, hogy megosztottad.
R. Juli